De klinkers van Bylandt gaan in de tunneloven


Bylandt produceert haar gebakken klinkers duurzaam en verantwoord. Kwaliteit is daarbij het sleutelwoord. Ontdek in een notendop de totstandkoming van een prachtig natuurproduct. 

Kleiwinning in natuur voor Bylandt straatbakstenen

Klei winnen en mengen

De productie van onze sierbestrating begint bij de grondstof klei. Voornamelijk lokaal gewonnen in de uiterwaarden van de Nederlandse rivieren. Op onze twee fabrieken worden verschillende soorten klei gemengd, gekneed en vermalen. Zo ontstaat voor elke kleur een uniek kleirecept.

mengen en kneden van klei in straatbaksteenfabriek Bylandt

Klei vormen tot een klinker

Na het mengproces start het vormen van de klei tot klinker. De zogeheten vormmethode is bepalend voor de uitstraling van de sierbestrating. Onze fabriek in Tolkamer maakt vormbakstenen, de fabriek in Kessel strengpersstenen. Lees meer over vormbak en strengpers en de manier van vormen. 

Net geperste straatbakstenen van Bylandt

Drogen en bakken

Vochtige klei is logischerwijs noodzakelijk voor het vormen. Maar voor het bakken dient het vocht weer uit de gevormde stenen verdwenen te zijn. Daarom gaan de "vormelingen" pakweg 24 uur in droogkamers. Eenmaal droog worden ze geladen op een ovenwagen. Deze rijdt over 5/6 dagen langzaam door een tunneloven van ca. 100 meter lang. De temperatuur in de oven varieert tussen de 1000 tot 1200°C.

drogen van gebakken klinkers in straatbakstenfabriek Bylandt

klinkers worden op ovenwagens gestapeld in straatbaksteenfabriek Bylandt

Eenmaal uit de oven worden de klinkers getrommeld (de strengpers producten). Denk aan een wasmachine, maar dan vele malen groter. Zo krijgen de stenen de typische verweerde look. Het resultaat: authentieke sierbestrating van Bylandt voor in jouw tuin!

gebakken klinkers in oven straatbaksteenfabriek Bylandt

rijen gebakken klinkers in straatbaksteenfabriek Bylandt