Een vijver in de tuin, hoe pak je dat aan?

Een waterpartij is de kers op de taart van je tuinontwerp. Misschien denk je dat je tuin te klein is voor een vijver, maar een vijver kan eigenlijk altijd. Van klein bassin tot een grote zwemvijver, vijvers zijn er in alle soorten en maten.

Het ontwerp van de vijver

Een grote vijver kan de basis zijn voor je hele tuinontwerp. Het gazon, de borders en de bestrating ontwerp je eromheen. Nadat je de plek en de vorm van je vijver hebt bepaald kun je gaan graven. Je kunt kiezen voor een voorgevormde bak, of een eigen vrije vorm afgraven en deze afwerken met vijverfolie. De randen van een natuurlijke vijver werk je af met beplanting. In een moderne tuin past een rechthoekige, verhoogde vijver misschien beter. Een verhoogde vijver kun je afwerken met gebakken stapelblokken. Deze blijven ook na jaren mooi van kleur. 

Alles over tuinstijlen

Zuiver en gezond vijverwater

Om het water in de vijver gezond en helder te houden, is het belangrijk dat er voldoende zuurstof in zit. Waterplanten zorgen voor zuurstof in het water, maar vaak is ook een vijverpomp nodig. De vijverpomp houdt het water in beweging, waardoor er vanzelf zuurstof in komt. Een leuk voordeel van een waterpomp is dat je het water ook via een waterval of een fontein kunt laten lopen. Dat ziet er leuk uit en geeft ook een rustgevend geluid. Wanneer je de nieuwe vijver voor het eerst vult met water, kun je het beste kraanwater gebruiken. Regenwater is eigenlijk te zacht en te zuur voor een vijver. 

Beplanting en onderhoud van je vijver

Nadat de vijver met water is gevuld, kan hij beplant worden. Plant langs de randen oeverplanten als irissen of Japanse zegge. Let er wel op dat je geen planten kiest met wortels die dwars door de folie kunnen groeien. De waterplanten kun je het beste in hun mandjes te water laten. Hiervan zul je veel gemak ervaren als de vijver na enkele jaren een grote schoonmaak nodig heeft. Je kunt de waterplanten dan makkelijk verplaatsen om het slib te verwijderen.  

Handige vijvertips

  • Te veel zon geeft overdadige algengroei. Leg de vijver voor de helft tot driekwart in de zon  
  • Maak een vijver niet te dicht bij een boom, want dat is geen pretje in de herfst 
  • Vissen die overwinteren? Zorg voor een minimale diepte van 80 cm 
  • Varieer in diepte voor een rijke flora en fauna 
  • Een flauwe oever helpt amfibieën om in en uit het water te komen 
  • Voeg een emmer water toe uit een bestaande gezonde vijver voor de juiste bacteriën in je nieuwe vijver 
Handige vijvertips

Zoeken
naar

Wij zijn er voor u

Vandersanden Gevel

Bokhovenseweg 8
NL-5257 NC Hedikhuizen

+31 (0)416 36 96 96
gevelnl@vandersanden.com

Vandersanden Straat

Bijland 5
NL-6916 KA Tolkamer

+31 (0) 88 088 55 55
straat@vandersanden.com

Toon alle vestigingen

Zoek showrooms in de buurt van