Planten kies je niet zomaar op kleur en vorm, daar komt veel meer bij kijken dan wat je op het eerste gezicht leuk vindt staan. En ook het onderhoud vraagt vaak de nodige aandacht. Bedenk dus vooral eerst hoeveel tijd je aan je tuin wilt besteden.

Goede grond

Het eerste punt waar je op moet letten is de grondsoort in de tuin. Is de grond bruikbaar of arm? Of moet er een nieuwe laag aarde worden aangebracht? En is de grond niet te nat en is drainage noodzakelijk? Als de grond die er ligt schoon en bruikbaar is, dan is het handig om rekening te houden met de grondsoort. Is het bijvoorbeeld kleigrond of zandgrond die de basis vormt. Het volgende punt waar je op moet letten is of de tuin veel zon krijgt of juist heel weinig. En is de tuin erg vochtig of juist droog gedurende het jaar?
Ook kan het verstandig zijn de pH-waarden van de tuin op te meten. Een zure grond vraagt om een aangepast tuinplan. Misschien is het zelfs raadzaam om de tuinaarde te verbeteren of zelfs helemaal te vervangen door rijkere grond.

Keuzes

Zodra je een goed overzicht hebt over de toestand van de bodem en de stand van de zon kun je echte keuzes gaan maken. Het is daarbij goed om te onthouden dat een tuin, zeker een kleine tuin, veel diepte kan krijgen door te werken met planten van verschillende hoogtes. Ook is het altijd mooi om het grootste deel van het jaar wat kleur in de tuin te hebben en dus een bloeispreiding aan te brengen.

Bollen

De eerste bloeiers zijn vaak de bollen die je verspreid of in groepjes langs de borders kunt aanbrengen. Zodoende kun je ook onthouden waar ze staan als ze zich in het najaar alleen nog ondergronds bevinden.

Vorst in de grond

Veel planten zijn wintervast, maar sommigen kun je bij zeer strenge vorst beschermen door ze tijdelijk in te pakken met plastic, een mulchlaag of boomschors. Planten die echt niet tegen vorst kunnen zoals oleander en bougainville, plant je beter in potten die je voor de vorstperiodes binnen plaatst.

Goedkoop zelf je planten kweken

Een van de trends van de laatste jaren is dat er weer zelf gekweekt wordt. Je kunt op deze manier op goedkope wijze aan planten komen door het stekken of scheuren van planten van iemand anders. Ook het zelf zaaien kan je, met de juiste aandacht, veel planten en bloemen opleveren voor een fractie van de kosten van pootgoed.

Onderhoud en tijd

De tuin vraagt gewoon om aandacht. Je kiest zelf hoeveel tijd je wilt besteden aan het onderhoud. Een onderhoudsarme tuin kan best groen en bloemrijk zijn, dat hangt volledig van je keuzes voor de planten en bodembedekkers af. Wil je zelf zaaien, stekken en composteren of houd je het liever bij wat lichte snoei- en maaiarbeid? Kies vooral de begroeiing die aan al je wensen voldoet.