Een tuin is niet compleet zonder een waterpartij. Hoe mooi is het dan om gewoon een echte vijver in je tuin te hebben? Te klein denk je? Nee hoor, vijvers zijn er in alle soorten en maten. Van klein bassin tot een grote zwemvijver, het is maar net hoeveel ruimte je hebt, maar een vijver kan eigenlijk altijd.

 

Allerlei mogelijkheden

Wil je een wat grotere vijver, dan kan het zijn dat dit de basis wordt van je tuinontwerp. De vorm, de diepte, de bestrating eromheen, het gazon en de bijbehorende borders zullen weldoordacht moeten zijn. Als je eenmaal de plek voor de vijver weet kun je gaan graven. Misschien wil je een voorgevormde bak plaatsen of een eigen vrije vorm afgraven en deze afwerken met vijverfolie.
Een verhoogde vijver kun je mooi maken met gebakken stapelblokken. Deze worden niet grauw en blijven ook na jaren mooi van kleur. Een verhoogde vijver is vaak rechthoekig, oogt sjiek en past prachtig in een moderne tuin.

Watercirculatie

Als die basis er ligt en netjes is afgewerkt plaats je een pomp. Pompen kun je op diverse plekken aanleggen. De vijverpomp dient ervoor om het water te circuleren en het zo zuurstofrijk te houden. Je kunt het water daarnaast via een waterval laten lopen, via een fontein in het midden van de vijver, maar ook als waterloop tussen twee diepere bassins. Meer zuurstof in de vijver krijg je overigens door zuurstofvormende onderwaterplanten. Zo blijft het water gezond en helder.

Als je alles hebt afgemaakt met bijvoorbeeld een sterke en mooie afwerking van gebakken stapelblokken langs de rand kun je de vijver vullen met water. Dit doe je met leidingwater dat je enkele dagen kunt laten rusten. Regenwater is eigenlijk te zacht voor een vijver. Vul de vijver daarom zeker de eerste keer met leidingwater.

Beplanting en onderhoud

De gevulde vijver kan nu beplant worden. Kies voor verschillende soorten riet en andere oeverplanten. Pas echter op dat je geen planten plaatst die zulke sterke wortels hebben dat ze dwars door de folie kunnen groeien. Voor de planten in de vijver zelf is het aan te raden om ze in hun mandjes te water te laten. Op deze manier zul je veel gemak ervaren als je na enkele jaren besluit dat de vijver een grote schoonmaak nodig heeft en je het slib dat is gevormd door zand, vuil en blad wilt verwijderen.

Handige vijvertips

  • De helft tot driekwart in de zon is ideaal, te veel zon geeft overdadige algengroei
  • Maak een vijver niet te dicht bij een boom, want dat is geen pretje in de herfst
  • Vissen die overwinteren? Zorg voor een minimale diepte van 80 cm
  • Diepe en ondiepe delen zijn goed voor een gevarieerde flora en fauna
  • Een deel met geleidelijke overgang naar de kant helpt amfibieën om in en uit het water te komen
  • Pak een emmer water uit een bestaande gezonde vijver voor de juiste bacteriën in je nieuwe vijver