Zoveel mensen, zoveel smaken. Als je het hebt over een tuinstijl dan vallen er grofweg vier stijlen te onderscheiden:

  • De formele tuin
  • De landelijke tuin
  • De moderne tuin
  • De natuurlijke tuin


De hoofdstijlen in een tuin zijn formeel, landelijk, modern en natuurlijk. Elke stijl kan weer onderverdeeld worden in diverse soorten. Het kan een handig uitgangspunt zijn als je moet beginnen aan een ontwerp. Het mooie van het bedenken van een tuin die bij je past is dat je helemaal vrij bent om van elke stijl iets mee te pikken. Om een handig startpunt te hebben zullen we de stijlen dan ook kort toelichten zodat je zelf kan bedenken welke stijlelementen het beste bij jou en je huisgenoten passen.

De formele tuin

Dit is een tuin die ook wel nostalgisch genoemd kan worden en een klassiek Frans karakter heeft. Wat deze tuin kenmerkt is een overzichtelijk geheel met strakke lijnen die gevormd worden met natuurlijke materialen als gebakken bakstenen en lage buxus haagjes. Veel vierkante vormen zoals rechthoekige plantenbakken en in vorm gesnoeide bomen.

De landelijke tuin

Deze tuin heeft een parkachtige Engelse uitstraling met een groot gazon en veel heesters en (fruit))bomen. Golvende en ronde vormen in de bestrating en de borders en veel vaste weelderige beplanting. Vaak is er een vijver of ander waterelement aanwezig in de tuin.

De moderne tuin

Een strakke tuin, bijna zakelijk te noemen door het “wiskundige” lijnenspel, het overzicht en de symmetrie. Allemaal in verhouding met het woonhuis. Veel grassen worden toegepast, of beplanting in duidelijk omlijnde borders. Vaak wordt er gewerkt met eenduidige vlakken voorzien van een of enkele plantsoorten. Ook is de verhoogde rechthoekige vijver een typisch kenmerk voor nog meer stijl en attitude.

De natuurlijke tuin

In deze tuin krijgt de natuur alle ruimte. Er zijn geen hele duidelijke grenzen tussen borders en gazon en afscheidingen lopen vaak op natuurlijke wijze over in een bossage. Er is veel ruimte voor dieren, zoals plekken waar amfibieën kunnen schuilen en insectenplaatsen in houtstapels. Vogels nesten in oude boomstammen en paadjes zijn vaak zanderig met een landelijke uitstraling.